Sähköinen kuva

Mikä on sähköinen kuva?

Sähköinen kuva tarkoittaa tietokoneella digitaalisessa muodossa olevaa rakentamisen suunnitelmaa. Hyödyntämis­mahdollisuudet riippuvat kuvan tiedostomuodon ja käyttämäsi ohjelman yhdistelmästä.

Alkeellisin muoto on sähköinen tuloste, mutta tehokkaalla ohjelmalla sitäkin pystyy hyödyntämään jo melko hyvin. Toisaalta täydellisinkin tietomalli on turhanpäiväinen, ellei ohjelmasi pääse kunnolla käsiksi sen tietoihin.
Yleensä ohjelmien hinta heijasteleekin niiden kyvykkyyttä: Ihmettely on ilmaista, mutta todelliset hyödyt on hinnoiteltu.

Tuloste (PDF)

heikkotasoisin

sisältää ennalta rajatun
kuvan suunnitelmasta

vähäinen tarkkuus

mittakaava oikaistavissa, jolloin mitat tutkittavissa

osakuvia voidaan tulostaa ja merkintöjä lisätä

Tasokuva (DWG)

käyttökelpoisin

sisältää koko suunnitelman, mutta pilkottuna osiin

rajaton tarkkuus

tutkittavissa tarkasti automaattisella tartunnalla

tulostamisen lisäksi täysin jatko­käsiteltävissä

Tietomalli (IFC)

näyttävin

sisältää koko suunnitelman yhtenä kokonaisuutena

rajaton tarkkuus

suunnittelussa esilasketut massat tutkittavissa

kuvia voidaan tulostaa ja huomautuksia lisätä

Nämä edut sähköinen kuva tarjoaa

Saat kaiken tarvitsemasi tiedon, etkä vain murusia

Tuloste (esim. paperi tai PDF) näyttää vain rajatun osan suuremmasta suunnitelmasta. Vain suunnittelijan oma kuva (DWG/DXF tai IFC) sisältää kaiken suunnittelutiedon.

Saat tarkimmat tiedot mahdollisimman nopeasti

Sähköinen kuva liikkuu valon nopeudella, kun paperitulosteita odottelet jopa päiviä. Rajattomalla zoomauksella havaitset yksityiskohtia, joita ei paperista huomaisi.

Puuttuvien mittojen lisääminen on helppoa

Usein suunnittelijan kuvasta puuttuu rakennystyön kannalta tarpeellisia mittoja. Sähköiseen kuvaan lisäät haluamasi mitat vain muutamalla klikkauksella.

Muutosten vertailu on yksinkertaista

Uusia muutoskuvia toimitetaan työmaalle valitettavan nopeassa tahdissa. Suunnitelmaversiota päällekkäin vertailemalla näet muutokset paremmin.

Työmaatehtävien suunnittelu helpottuu

Lisäät kuvaan tarkentavia mittoja, tekstejä, punakynämerkintöjä ja jopa valokuvia helposti. Voit piirtää (ja päivittää) työmaasuunnitelmat suoraan suunnittelijan kuvan päälle.

"Vuonna 2010 tehtiin pistokoe rakennustyömaalle. Kävi ilmi, että lähes jokaisella oli käytössään paperilla eri versio suunnitelmista. Ei ole ihme, jos tulee virheitä”

Olli Seppänen, Professori, Aalto korkeakoulu
Aalto PRO -blogi 7.12.2016